دانشمندان در تلاشند با استفاده از ویژگیهای متامتریال، پوششهایی تولید کنند که قادر به استتار اجسام یا تغییر شکل آنها باشد.
ابزاری قدرتمند برای ایجاد خطای دید که قادر است اجسام را به شکل دیگری مقابل چشمهای انسان به نمایش بگذارد، میتواند روزی برای استتار هواپیماهای نظامی یا ایجاد حفرهای درون دیوارهای سخت مورد استفاده قرار گیرد.
به گزارش نیوساینتیست، این ایده بر پایه خواص نوری مادهای موسوم به متامتریال یا ابرماده مطرح شده است، مادهای که میتواند نور را تقریبا در تمام جهات منحرف سازد. سال 2006/ 1385 محققان این ایده را برای تولید پوششی نامرئیکننده استفاده کردند تا به کمک آن، ریزموجهای اطراف یک جسم را به نحوی انحنا دهند که کاملا استتار شود. برای درک بهتر این اتفاق، جریان آبی را در نظر بگیرید که در میانه راه توسط سنگها شکافته شده و پس از عبور از آنها باز به مسیر سابقش برمیگردد.
در حالحاضر گروهی از محققان از این هم یک پیشتر رفتهاند. چهتینگ چان، فیزیکدان دانشگاه علوم و فناوری هنگکنگ و یکی از نویسندگان این طرح میگوید: «نامرئی بودن، حاصل توهم فضایی عاری از ماده است. ما داریم برای بسط این مفهوم تلاش میکنیم و در نهایت قادر خواهیم بود این فضا را نه تنها خالی از اجسام، بلکه به هر شکلی که میخواهیم، برای بینندگان تصویر کنیم».
برای این منظور، گروه به جای انحراف نور در اطراف یک جسم مرکزی، از قوانین حاکم بر متامتریال برای انحنای پرتوها به شکل دلخواه استفاده کرد. به عنوان مثال میتوان یک ماده را طوری طراحی کرد که شعاعهای نور را مانند یک قاشق انحنا دهد. زمانی که شعاعهای نور به سطح این ماده برخورد کنند، به شکلی بازتاب خواهند شد که برای بیننده، طرح همان قاشق را تداعی کنند.
علاوه بر این امکان طراحی ماده مکملی که بتواند خواصی متضاد داشته باشد نیز وجود خواهد داشت؛ مادهای که بتواند تمام خطاهای بصری حاصل از انحراف نور را از بین ببرد. با عبور شعاعهای منحرف شده نور از این ماده میشود انحناها را تشخیص داد و بهطور کامل از بین برد.
ابزارهای جدید ایجاد خطای دید، هر دو ایده را همزمان استفاده خواهند کرد. مثلا برای تصویر کردن یک قاشق به جای یک فنجان واقعی، ابتدا شعاعهای نوری که در برخورد با فنجان شکستهاند، از میان ماده مکمل عبور خواهند کرد تا با از میان رفتن انحناهای نور توسط این ماده، فنجان نامرئی به نظر برسد. سپس نور حاصل از میان منطقه پوشیده شده با متامتریال گذر خواهد کرد تا انحناهای جدیدی پیدا شوند و در نهایت، تصویری از یک قاشق قابل رؤیت باشد. نتیجه این است که ناظران، فنجان را از میان پوشش متامتریال، به شکل یک قاشق خواهند دید.
این ایده کاربردهای حیرتانگیزی خواهد داشت. به گفته چان این تکنیک میتواند برای تغییر خواص نوری اجسام کدر نیز استفاده شود و به نور اجازه دهد از میان این اجسام عبور کند. این ایده میتواند به ساخت چیزی شبیه یک تابلو منتهی شود، با این تفاوت که پس از نصب آن روی دیوار، ناظران قادر به تماشای فضای پشت دیوار از ورای حفره ایجاد شده میان قاب خواهند بود.
گرچه تولید پوششی برای ایجاد خطای دید از لحاظ تئوری ممکن به نظر میرسد، بدون شک مهندسان برای به عمل درآوردن آن با چالشهای بزرگی روبرو خواهند بود؛ چرا که تولید متامتریال کار سادهای نیست. ذرات سازنده این ماده باید بسیارکوچکتر از طولموج پرتویی باشند که باید منحرف شود و این مقدار برای نور مرئی کمتر از نصف یک میکرومتر است. علاوه بر این احتمالا طراحی هر دو بخش این پوشش به نحوی که مداخلهای در کار یکدیگر نکنند، هم چالش بزرگ دیگری خواهد بود.
جان پندری، فیزیکدان کالج سلطنتی لندن که نظریه پوششهای نامرئی را در دهه1990/ 1370 مطرح کرد، معتقد است میتوان بر تمام این چالشها غلبهکرد. او میگوید: «من هیچ مانعی سر راه تولید پوششهای استتاری نمیبینم».
متا متریال چیست؟متامتریال یا فرامواد به ماده مرکبی گفته میشود که دارای خواص نامتعارف الکترومغناطیس در ساختار وجودی خود است. آنچه این مواد را غیر معمول کرده است، خاصیت ضریب شکست منفی نور در آنها است، به این معنا که این مواد نور را در جهت مخالف مواد عادی منکسر میکنند. مواد الکترومغناطیس تشکیل دهنده آنها میتواند با دستکاری مختصر و دقیق ساختارشان «تنظیم» نیزبشود.
این مواد از ترکیب میلههای ریز و مجموعهای از حلقههای فلزی و مانند آنان ساخته شده است که برای اولین بار توسط دیوید اسمیت (David Smith استاد دانشگاه کالیفرنیا) ساخته شد. خواص نامتعارف این مواد سبب شده است از آنها در زمینههای مختلف استفاده شود از جمله آنها در مهندسی مایکروویو است که میتوان به کاربرد در موجبرها، جبران پاشندگی، آنتنهای هوشمند، لنزها و نمونههای فراوان دیگر استفاده کرد.
تاکتیک چیست؟
هنر جابجا کردن افراد در میدان جنگ یا هنر چگونه جنگیدن را تاکتیک می گویند.
عوارض زمین
عوارض زمین چیست؟کلیه ی پستی و بلندی های زمین را عوارض زمین می گویند که به دو نوع طبیعی و مصنوعی تقسیم می شوتد
عوارض طبیعی:عوارضی که انسان در ایجاد آن دخالت ندارد مانند: کوه یا دره
عوارض مصنوعی:عوارضی که انسان در ایجاد آن دخالت دارد مانند: پل یا جاده
ادامه مطلب ...اصول پدافند عامل:
مجموعه اقدامات بنیادی و زیر بنایی است که در صورت بکار گیری میتوان به اهداف پدافند غیر عامل از قبیل تقلیل خسارات و صدمات، کاهش قابلیت و توانایی سامانه شناسائی، هدف یابی و دقت هدف گیری تسلیحات آفندی دشمن و تحمیل هزینه بیشتر به وی نائل گردید.
در اکثر منابع علمی و نظامی دنیا اصول پدافند غیر عامل شامل 6 الی 7 اقدام مشروحه ذیل میباشد که در طراحی و برنامه ریزیهای و اقدامات اجرایی دقیقا میبایست مورد توجه قرار گیرد.
1- استتار Camouflage
2- اختفا Concealment
3- پوشش Cover
4- فریب Deception
5- تفرقه و پراکندگی Separation And Dispersion
6- مقاوم سازی و استحکامات Hardening
7- اعلام خبر Early warning
استتار یکی از راههایی است که برای در امان ماندن موجودات زنده و غیر زنده از دیده شدن به وسیله دشمن از طریق غیر قابل تشخیص شدن از محیط اطراف بهکار میرود.
پدافند غیر عامل بستر سازی فرهنگی برای مقابله با دشمن و دفاع در مقابل هرگونه تجاوز و آماده سازی روانی جامعه برای ناکام سازی دشمن در تهاجم به کشور است.
پدافند غیرعامل در واقع تعمیم سیاست های دفاعی در حوزه های غیر نظامی با استفاده از راهکارهای غیر نظامی است، معادل فارسی کلمه پدافند غیر عامل را دفاع بدون سلاح می توان نامید و در تعریف آن می توان گفت: مجموعه اقداماتی که موجب کاهش آسیب پذیری و افزایش پایداری در برابر تهدیدات خارجی می شود.
تهدید یک عنصر پویا و جامع است به همین نسبت باید دفاع متناسب با آن طراحی شود، ما باید این تهدیدات را که با استفاده از تکنولوژی پیشرفته و در عرصه های مختلف نظیر اجتماعی،ارتباطی،اقتصادی، اجتماعی، پزشکی، بیولوژی و غیره است بشناسیم تا بتوانیم در برابر آن دفاع مؤثر داشته باشیم و یا آسیب پذیری را به حداقل برسانیم.
با توجه به اهمیت فناوری اطلاعات در عصر حاضر و رشد سریع و در عین حال نامتوازن ساختار IT ، این بستر به یکی از نقاط بالقوه آسیب پذیر و خطرناک در جهان بدل شده است؛ که ضرورت توجه و پرداخت سریع و در عین حال نظام مند، معقول و هدفمند به منظور مصون سازی این بستر از تهدیدات موجود در جهت حفظ امنیت ملی و حریم شخصی شهروندان در فضای جنگ و مخاصمات امروز بین المللی را می طلبد.
دفاع غیرعامل در واقع مجموعه تمهیدات، اقدامات و طرحهایی است که با استفاده از ابزار، شرایط و حتیالمقدور بدون نیاز به نیروی انسانی به صورت خود اتکا صورتگیرد چنین اقداماتی از یک سو توان دفاعی مجموعه را در زمان بحران افزایش داده و از سوی دیگر پیامدهای بحران را کاهش و امکان بازسازی مناطق آسیبدیده را با کمترین هزینه فراهم میسازد. در حقیقت طرحهای پدافند غیرعامل قبل از انجام مراحل تهاجم و در زمان صلح تهیه و اجرا میگردند. با توجه به فرصتی که در زمان صلح جهت تهیه چنین طرحهایی فراهم میگردد ضروری است این قبیل تمهیدات در متن طراحیها لحاظ گردند.
دومین کنفرانس ملی پدافند غیرعامل در بخش کشاورزی ، تهران، بهار 1389
پدافند غیر عامل به معنای دفاع در برابر تهاجم بدون استفاده از سلاح و درگیری مستقیم سابقه ای بس طولانی به قدمت خلقت انسان در تاریخ بشر دارد. امروزه اجرای الزامات و اقدامات دفاع غیر عامل برای مقابله با تهاجمات دشمن و تقلیل خسارات ناشی از تهدیدات و اقدامات دشمن، موضوعی بنیادی است که وسعت و گسترة آن تمامی کشور و به خصوص زیرساختهای کلیدی، مراکز حیاتی، حساس و مهم و... را در برمی گیرد.
بخش کشاورزی وظیفه اصلی امنیت غذایی کشور (تولید و سلامت غذا) را بر عهده داشته و همواره با چالش-ها و تهدیدات مختلف همراه بوده است. بروز تهدیدهای نوین و روش های جدید تهدید، نیاز ایجاد دیدگاه های ویژه ایرا برای پژوهش در این زمینه آشکار می سازد. لذا اجرای الزامات و اقدامات پدافند غیر عامل می تواند نقش اساسی برای کاهش آسیب ذیری و ارتقاء پایداری در برابر تهدیدات و کاهش تبعات ناشی از آن را ایفا نماید.
برگزاری کنفرانس در زمینة دفاع غیرعامل یکی از گامهای مهم، اصلی و زیربنایی در نیل به اهداف راهبردی دفاع غیر عامل در کاهش آسیب پذیری و ارتقای پایداری بخش کشاورزی در برابر تهدیدات و تهاجمات بالقوه و بالفعل دشمن و در نهایت ایجاد امنیت غذایی و محافظت از سرمایه های کلان ملی کشور است؛ زیرا در صورت ایجاد فرهنگ، شناخت و تعمیق باورها در مدیران و مسئولین سطوح عالی، میانی و اجرایی است که می-تواند اجرای اقدامات پدافند غیر عامل در حوزه های مسئولیتی ذیربط را تسهیل و امکان پذیر نماید.
در این راستا کمیته پدافند غیرعامل وزارت جهاد کشاورزی با هدف ایجاد حساسیت در سطوح مختلف مدیران، دانشگاهیان، مراکز پژوهشی، سازمانها و نهادهای اثرگذار نسبت به موضوع پدافند غیر عامل، تحریک و تشویق نخبگان به انجام تحقیقات در حوزههای مرتبط، شناخت وضعیت، قابلیتها و ظرفیتهای موجود در وزارت جهاد کشاورزی در موضوع پدافند غیر عامل، کمک به گسترش فضای علمی و تحقیقاتی پدافند غیر عامل در کشور، ایجاد زمینة مناسب برای تبادل نظرات و دستاوردهای نوین در موضوع پدافند غیر عامل، معرفی تجربیات حاصل از پروژههای اجرایی در زمینة پدافند غیر عامل ، ترویج فرهنگ پدافند غیر عامل در سطوح مختلف جامعه برای دست یابی به شناسایی انواع و اهداف تهدیدات زیستی و مهمترین عوامل عمدی خطرناک برای دامها و گیاهان کشور و راههای مقابله با آنها، شناسایی نیازها و تلاش برای تأمین آنها در وزارت جهاد کشاورزی در زمینة پدافند غیر عامل، ایجاد نگرش پدافندی در تصمیمات و طرحهای وزارت جهاد کشاورزی، ترغیب مراکز تحقیقاتی و دانشگاهها به انجام پژوهشهای کاربردی در زمینة پدافند غیر عامل و پیگیری و عزم نسبت به اجرایی شدن ایدهها، راهحلها و طرحهای ارائهشده، دومین کنفرانس ملی پدافند غیرعامل در بخش کشاورزی را برگزار می کند.
محورهای کنفرانس
در ادامه مطلب
ادامه مطلب ...به کارگیری پدافند غیرعامل در جهت مقابله با تهدیدات و تقلیل خسارات ناشی از حملات تهدید کننده ، دشمن( مثلا حملات هوایی، موشکی، زمینی و...)و یا کشور مهاجم، موضوعی بنیادی و اساسی برای هر کشور بوده که وسعت و گستره آن تقریباً تمامی مراکز حیاتی و آسیب پذیر نظامی، اقتصادی و ...در کشور را در برگرفته و حفظ امنیت ملی، استقلال سیاسی و اقتصادی و پیروزی به نحو چشم گیری در راس تمامی امور کشورهای مورد تهاجم است.
مدیریت پدافند غیرعامل در واقع به دنبال آن است که «ژن» دفاع را در درون ساختار جامعه ای که امکان مورد تهاجم شدن آن وجود دارد، قرار دهد.
از طرفی نیز بدون هیچ نوع شناختی از نحوه تهاجم دشمن و روش های ایراد خسارت نمی توان به راه حل مناسب برای پیشگیری از آن اندیشید. لذا قدم اول دشمن شناسی (نحوه تهاجم دشمن) است.
هر مهاجمی برای رسیدن به هدف تهاجم خود که در وهله اول وارد آوردن خسارت به طرف مقابل است، لاجرم ملزم به طی مراحلی است که در آن مراحل، بسته به نوع تهاجم (زمینی، هوایی، دریایی و ...) دارای ماهیتی متفاوت می باشد.
مهاجم نیز برای انجام تهاجم خودش یک سری مراحل و روش هایی را دنبال می کند از جمله:
۱) شناسایی
۲) حضور
۳) نشانه روی
۴) ایراد خسارت
۵) فرار
آنچه مسلم است وظیفه ما ایجاد خلل در هر یک از مراحل فوق می باشد تا بتوان به هدف دفاع که همان به حداقل رساندن میزان خسارت دشمن یا تهدید کننده به نیروهای و تاسیسات و تجهیزات است، رسید.
هر گاه تمهیدات دفاع عامل همراه با ملزومات دفاع غیرعامل به حدی از کارآمدی برسد و یا بالاتر باشد، خود به خود باعث از بین رفتن طمع دشمن و ناامیدی در تهاجم خواهد شد و یا در صورت حادث شدن تهاجم، دشمن را در دستیابی به اهدافش با مشکل جدی روبرو خواهد نمود.
هر کشوری که به مسائل نظامی، دفاعی، تهدیدات و فرصت ها نیاندیشد محکوم به نابودی است چرا که سایر حکومت ها به جای او خواهند اندیشید. این مسئله برای کشورمان به لحاظ قرارگیری در موقعیت استراتژیک جغرافیایی و منابع طبیعی از اهمیت بیشتری برخوردار است.
تصرف هر کشوری به طور ناگهانی یا به مرور صورت می گیرد، در حال حاضر با توجه به تهدید های مکرر علیه کشور ما توسط کشورهائی که خواستار پیشرفت نظام مقدس جمهوری ا سلامی ایران نیستند و همچنین با توجه به سوابق تاریخی تهاجمات و تهدیدها علیه ایران، یکی از روشهایی که می بایست بیشتر مورد توجه و تامل قرار گیرد، تهاجم نظامی به صورت غافلگیرانه است که جوابگوی اصلی آن «دفاع غیرعامل» می باشدو در واقع با پدافند یا دفاع غیر عامل مدیریت جامع بحران در عرصه دفاع خواهیم نمودو میتوان گفت پدافند غیر عامل ضرورت اجتناب ناپذیر کشور است. امید است مطالب ارائه شده مورد توجه و استفاده شما قرار گیرد.
پدافند غیر عامل از دیدگاه مهندسی: (اصول، روشها و موضوعات اساسی در مبحث پدافند غیرعامل)
▪ اختفا Concealment :
اختفا یا پنهان کاری به کلیه اقداماتی گفته می شود که مانع از قرار گرفتن تاسیسات و تجهیزات در دید مستقیم گردیده و یا تشخیص تاسیسات و تجهیزات و همچنین آگاهی از انجام فعالیت های خاص را برای او غیر ممکن و یا مشکل می سازد.
روش های اختفا عبارتند از: